Etusivu
Mediassa
Tarinat
Vaikuttaminen
Hätämajoitus
Allekirjoita adressi
Allekirjoita adressi
Yhdistys
Ehdotamme
 
Tutkimustietoa
Hyvä tietää
Myytit
Oireita ja sairauksia
Trauma
 
Lehdistötiedotteet
In English
Linkkejä
Facebook            
 
 
Helsinki 6.9.2011

SISÄILMAKYSYMYKSESTÄ VAIKENEMISEN SEURAUKSET
ALKAVAT NÄKYÄ DRAMAATTISELLA TAVALLA

Maamme kosteusvaurio-ongelmasta ja sisäilmasta sairastuneiden tilanteesta on viimeisten 16 vuoden aikana tehty eduskunnassa 152 laki-, toimenpide-, toivomus- ja talousarvioaloitetta sekä esitetty kirjallisia kysymyksiä ministeriöille. Tästä huolimatta tilanne on edelleen sama kuin 16 vuotta sitten: sairastuneet ovat vailla apua ja perusoikeuksia, ja rakentamisen laadun sanelee terveellisyyden sijaan kustannus- ja energiatehokkuus.

Tilanne on kestämätön. Erittäin vakavasti sairastuneiden ihmisten määrä kasvaa koko ajan eikä yhteiskunta reagoi tilanteeseen millään lailla.

Jotkut kosteusvauriomikrobien tuottamat toksiinit kuuluvat maailman myrkyllisimpien aineiden joukkoon ja niiden vaikutukset elimistölle ovat kohtalokkaita. Osa sairastuneista on niin invalidisoituneita, ettei rakennuskannastamme enää tahdo löytyä heille asuntoa ja työpaikkaa, joissa he eivät sairastuisi. Tämän vuoksi sisäilmamyrkyille vakavasti herkistyneitä ihmisiä elää epäinhimillisissä olosuhteissa, kuten nukkuen parvekkeilla ja teltoissa, joukossa huomattava määrä nuoria ja korkeasti koulutettuja ihmisiä. Uudisrakentaminen ei ratkaise ongelmaa, vaan päinvastoin: mm. YM:n Kosteus- ja Hometalkoiden Juhani Pirinen on todennut, että uudisrakentaminen pitäisi pysäyttää sen surkean laadun vuoksi.

Homepakolaiset haluavat herättää julkista keskustelua siitä, kuka tästä kaikesta vaikenemisesta hyötyy, ja mitä seuraa kun tämän mittaluokan terveysongelma vaietaan ja annetaan ongelmien ja kustannusten kumuloitua hallitsemattomasti.

Liitteenä on kaksi vastikään jätettyä kuntalaisaloitetta, joissa ehdotamme konkreettisia toimenpiteitä a) ensiavuksi koulujen tilanteeseen b) hätämajoituksen järjestämiseksi vakavasti sairastuneille.

Yhteystiedot: homepakolaiset(at)homepakolaiset.fi
Lisää aiheesta: www.homepakolaiset.fi