Mistä tilat sisäilmasairaalle?

Soveltuvien asuin-, työ- ja opetustilojen järjestyminen on sisäilmasairailla kriittisimpiä ongelmia.

SONY DSC

Suomen rakennuskannan kunto on ongelmallinen sisäilmasta sairastuneille, ja herkistyneiden kohdalla sairastuminen sisäilman altisteista useimmissa tiloissa on arkipäivää.

On valitettavan yleistä, että soveltuvia tiloja on vaikea löytää tai että niitä ei etsimisestä huolimatta löydy.

  • Suomessa on 20 000 ihmistä akuutin asuntoavun tarpeessa sisäilmaongelmien vuoksi. Nämä henkilöt ovat joko kokonaan kodittomia tai eivät voi käyttää asuntoaan invalidisoivien oireiden vuoksi.
  • Lisäksi 250 000 vakavasti sisäilmasairasta tarvitsee apua terveen asunnon ja työ- sekä opiskelutilojen järjestämiseen.
  • Lisäksi noin 500 000 henkilöä oireilee alustavasti sisäilmaongelmista asunnoissa tai työ- ja opiskelutiloissaan ja tarvitsee terveellisempiä tiloja, jotta oireet eivät kehity sairaudeksi.
Sopivien tilojen puute on tällä hetkellä suurimpia sisäilmasairaiden työkyvyn sekä ihmisarvoisen elämän saavuttamisen esteitä.

Tärkeintä tilanteen ratkaisemisessa on rakennuksen homeettomuus ja haitattomien kemikaalien käyttö rakennusmateriaaleissa.

Ulkona

Jo nämä huomioimalla on oletettavaa, että osa sisäilmasairastuneista kykenisi löytämään heille soveltuvat toimitilat ja asunnon.

Tämän päivän Suomessa tämä on kuitenkin lähes mahdoton yhtälö.

 

 

Aiheesta pähkinänkuoressa:

Kohti terveempää rakentamista – Pohdintoja rakennusterveydestä ja sisäilmasairaiden tilaongelmista – hätätilanteesta pitkäjänteisiin ratkaisuihin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Sisäilmasairaus kolmella vakavuusasteella.

 

Neuvoja ja tarkempaa tietoa soveltuviin tiloihin liittyen löydät täältä:

Päättäjät ja viranomaiset
Suunnittelijat, rakennuttajat, tilaajat sekä uudis- ja korjausrakentajat 
Sosiaali-, terveys, ja työllistämispalvelut 
Sisäilmasairastuneet 
Työnantajat
Koulujen ja oppilaitosten henkilökunta