SISÄILMAOIREET VAKAVUUSLUOKITTAIN

ENSIMMÄISEN ASTEEN SISÄILMASAIRAS – Tyypillisiä oireita:

 • Nuha, yskä, hengitysvaikeudet, päänsäryt, väsymys, voimattomuus, keskittymisvaikeudet, muistamattomuus, huimaus, punotus.
 • Keuhko-oireet, astma, tulehduskierteet kuten poskiontelon tulehdukset, virtsatie- ja keuhkotulehdukset, silmä- ja korvatulehdukset.
 • Muut hälyttävät oireet lievinä: pienten nivelten jäykistyminen (varpaat, sormet, leukanivel), vihlovat luukivut, raajojen tunnottomuudet, pistelyt ja puutumiset, näköhäiriöt, kielen puutuminen, kipu silmiä liikuteltaessa, ienkivut, nenäverenvuoto, epämääräiset sydänoireet, ripuli, närästys, ärtyneisyys, hiivatulehduksen oireet, iho- ja limakalvo-oireet, kainalo- ja nivuskivut, imusolmukkeiden turpoaminen.
 • Kohonnut sairastavuus.

TOISEN ASTEEN SISÄILMASAIRAS – Tyypillisiä oireita:

 • Hälyttävät oireet aiempaa kattavampina ja voimakkaampina: nivelten jäykistyminen ja nivelvauriot, kielen puutuminen, kipu silmiä liikuteltaessa, raajojen tunnottomuudet, pistelyt ja puutumiset, vihlovat luukivut, ienkivut, näköhäiriöt, nenäverenvuoto, epämääräiset sydänoireet, ripuli, närästys-tyyppinen oireilu, iho- ja limakalvo-oireet, hiivatulehduksen oireet, kainalo- ja nivuskivut, imusolmukkeiden turpoaminen, toistuva kuumeilu/alilämpöisyys, punotus, kuumotus, epänormaali hikoilu, pistemäiset kivut jalkapohjissa, gynegologiset oireet, hormonaaliset oireet.
 • Autoimmuunisairaudet, allergiat ja intoleranssit, viljaintoleranssi, kemikaaliherkkyys, tuoksuherkkyys, alveoliitti, ODTS, kilpirauhasen ja lisämunuaisen toiminnan häiriöt, suolisto-ongelmat, imeytymishäiriöt, motoriset häiriöt, reumatyyppinen oireilu, ms-tyyppinen oireilu, krooninen kipu.
 • Päänsäryt, pökkyräisyys, väsymys, voimattomuus, keskittymisvaikeudet, muistamattomuus, ärtyneisyys, raivo-/lamaannuskohtaukset.
 • Nuha, yskä, hengitysvaikeudet, keuhko-oireet, astma, anafylaktiset shokit, tulehduskierteet kuten poskiontelon tulehdukset, virtsatie- ja keuhkotulehdukset, silmä- ja korvatulehdukset.
 • Kohonnut sairastavuus.

KOLMANNEN ASTEEN SISÄILMASAIRAS – Tyypillisiä oireita:

 • Koko elimistön häiriötila: erilaiset autoimmuunisairaudet, kemikaaliherkkyys, säteilyherkkyys, fibromyalgia, krooninen väsymysoireyhtymä, valoherkkyys, meluherkkyys, intoleranssit, viljaintoleranssi, elinvauriot kuten munuaisten, kilpirauhasen ja lisämunuaisten toimintahäiriöt, alveoliitti, ODTS, hormonaaliset häiriöt, suolisto-ongelmat ja imeytymishäiriöt, reumatyyppinen oireilu, ms-tyyppinen oireilu, lihasten palautumattomuus ja liikuntavaikeudet
 • Päänsäryt, väsymys, voimattomuus, keskittymisvaikeudet, muistamattomuus, suuntavaiston menettäminen, pökkyräisyys, vaikeus hahmottaa ja muistaa asioita, motoriikan heikentyminen, ”kemiallinen masennus”, post-traumaattinen stressi, krooninen kipu.
 • Muut hälyttävät oireet invalidisoivina: nivelten jäykistyminen ja nivelvauriot, vihlovat luukivut, lihaskivut, raajojen tunnottomuudet, pistelyt ja puutumiset, kielen puutuminen, kipu silmiä liikuteltaessa, ienkivut, näköhäiriöt, nenäverenvuoto, epämääräiset sydänoireet, ripuli, närästys-tyyppinen oireilu, iho- ja limakalvo-oireet, kainalo- ja nivuskivut, imusolmukkeiden turpoaminen, kuumeilu/alilämpö, korkeat kuumepiikit, hiivatulehduksen oireet, gynekologiset oireet ja häiriöt, suupielten haavaumat, herpes, nykinät, krampit ja kouristukset, ärtyneisyys, raivo-/lamaannuskohtaukset, tajunnan häiriöt
 • Nuha, yskä, keuhko-oireet, hengitysvaikeudet, anafylaktiset shokit.
 • Tulehduskierteet, kuten poskiontelon tulehdukset, virtsatie- ja keuhkotulehdukset, silmä- ja korvatulehdukset, astma
 • Kohonnut sairastavuus.

Lue lisää:

Tiina, Petri ja Veera – ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen sisäilmasairaat

Sairauden ensimmäinen aste

Sairauden toinen aste

Sairauden kolmas aste