Etusivu
Mediassa
Tarinat
Vaikuttaminen
Hätämajoitus
Allekirjoita adressi
Allekirjoita adressi
Yhdistys
Ehdotamme
 
Tutkimustietoa
Hyvä tietää
Myytit
Oireita ja sairauksia
Trauma
 
Lehdistötiedotteet
In English
Linkkejä
Facebook            
 
 


5. Biological definition of multiple chemical sensitivity from redox state and cytokine profiling and not from polymorphisms of xenobiotic-metabolizing enzymes.

Chiara De Luca, Maria G. Scordo, Eleonora Cesareo, Saveria Pastore, Serena Mariani, Gianluca Maiani, Andrea Stancato, Beatrice Loreti, Giuseppe Valacchi, Carla Lubrano, Desanka Raskovic, Luigia De Padova, Giuseppe Genovesi, Liudmila G. Korkina

Toxicol Appl Pharmacol. 2010 Nov 1;248(3):285-92. Epub 2010 Apr 27.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20430047

Tutkimus käsittelee MCS-sairaiden (Multiple Chemical Sensitivity eli monikemikaaliyliherkkyys) ja terveiden välisiä fyysisiä eroja (MCS käsittää niin hometoksiineihin, mVOC:ihin kuin muihin kemikaaleihin, esim. hajusteisiin, yliherkästi reagoivat, eli ne, jotka reagoivat jo pieniin määriin kyseisiä aineita). Altisteet aiheuttavat sairastuneille oireita alle 1%:lla siitä pitoisuudesta, joka normaalista aiheuttaa toksikologisen reaktion. Tutkimuksessa löytyi selkeitä todistettavasti mitattavia eroja terveiden ja sairaiden välillä. Tutkimus osoittaa, että monikemikaaliyliherkkyyteen sairastuneilla on kyse elimistön fyysisistä vaurioista, mm. elimistön puolustusjärjestelmän vakavista toimintahäiriöistä. Tutkimus tuo myös esiin, että sairastuneiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Tutkimuksessa ei löydetty tutkituissa geeneissä poikkeamia terveiden ja sairaiden yliherkkien välillä. Sen sijaan punasoluissa kahden entsyymin, katalaasin ja glutationi-S-transferaasin (GST), aktiivisuus on alempi sairailla kuin terveillä. Glutationiperoksidaasin pitoisuus oli sairailla korkeampi kuin terveillä.

Sekä hapettuneen että pelkistyneen glutationin tasot ovat alhaalla ja nitriitti/nitraatti-tasot ylhäällä sairastuneilla. Sairastuneilla rasvahapot ovat enimmäkseen tyydyttyneitä ja sytokiniinit nimeltä IFNgamma, IL-8, IL-10, MCP-1, PDGFbb ja VEGF ovat koholla. Muutokset hapetus-ja pelkistysreaktioissa sekä sytokiniinien määrässä viittaavat aineenvaihdunnasta ja antioksidanttitoiminnasta vastaavien entsyymien puutokseen tai toimimattomuuteen MCS-potilailla.

MCS:n määritelmäksi ja diagnoosin perusteeksi tulisi tutkimuksen mukaan harkita seuraavia tekijöitä: rasvojen hapetuksen lisääntyminen, lisääntynyt typpimonoksidin tuotanto ja glutationi-entsyymin puute sekä lisäksi plasman tulehdussytokiinien lisääntyneet määrät.

 
Sivun alkuun       Edellinen sivu