Etusivu
Mediassa
Tarinat
Vaikuttaminen
Hätämajoitus
Allekirjoita adressi
Allekirjoita adressi
Yhdistys
Ehdotamme
 
Tutkimustietoa
Hyvä tietää
Myytit
Oireita ja sairauksia
Trauma
 
Lehdistötiedotteet
In English
Linkkejä
Facebook            
 
 


1. Sensitivity-related illness: the escalating pandemic of allergy,
food intolerance and chemical sensitivity.


Genuis SJ.

Sci Total Environ. 2010 Nov 15;408(24):6047-61.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20920818

Yhteenveto erilaisten yliherkkyyssairauksien nykytilasta ja löydöksistä. Tutkimuksissa on havaittu, että allergiat ja yliherkkyyssairaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti kahden viimeisen vuosikymmenen aikana. Voimakkaat kemialliset altistukset ja altistuminen homeille ja mykotoksiineille ovat tavallisimpia yliherkkyyssairauksien aiheuttajia
(SRI, Sensitivity related illness). Yliherkkyyssairaus voi puhjeta aikaisemmin täysin terveelle ihmiselle, eikä sairastumiselle ole löydetty geneettistä pohjaa. Erilaisissa kemiallisissa onnettomuuksissa, kuten Intian Bhopalin kemikaalikatastrofissa ja kemiallisille aseille altistuneilla sotilailla, on havaittu samankaltaisia oireita ja sairauksia kuin muilla yliherkkyyksiin sairastuneilla.

Erilaisia sairastumisen aiheuttajia, oireiden laukaisijoita ja sairauden kehittymismekanismeja eritellään tutkimuksessa tarkemmin. Herkistymisen jälkeen sairastunut reagoi hyvin pienillekin määrille erilaisia altisteita ja oireet voivat vaihdella lievistä (mm. aivastelu, lievä päänsärky) vakaviin (mm. lamaavat nivelkivut, migreeni, masennus ja veriripuli). Monissa tutkimuksissa tavallisimmiksi oireiksi on huomattu voimakas väsymys, lihaskivut, muisti- ja keskittymisvaikeudet, ahdistuneisuus, päänsärky ja suolisto-ongelmat. Hoitamattomat yliherkkyysreaktioiden seurauksena syntyneet tulehdustilat voivat aiheuttaa pysyviä haittoja kuten nivelvaurioita. Toksiini- ja kemikaalialtistus aiheuttaa myös todistetusti erilaisia psykologisia oireita, ja tämän tulkitseminen toisinpäin on hidastanut sairauden tunnustamista ja sairastuneiden huomioimista.

Jos altistusta ei pysty välttämään, paraneminen on hyvin epätodennäköistä. Oireita aiheuttavien tekijöiden välttäminen on usein kuitenkin hankalaa ja normaalista elämästä eristävää. Onnistunut altisteiden eliminointi on johtanut paranemisiin vakavistakin tiloista: potilaat saavuttavat usein oireettoman tilan muutamien päivien tai viikkojen kuluessa altistuksen poistumisesta, edellyttäen, että pysyviä vaurioita ei ole ehtinyt tapahtua. Sairastuneiden määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti.
 
Sivun alkuun       Edellinen sivu