Toimistohotelleja sisäilmasairaille

Kun rakennuslainsäädännössä on sisäilmaongelman mentävä reikä, terveydestä tulee erityinen myyntivaltti

Kukaan ei ole laskenut, kuinka paljon sisäilmasairaita tällä hetkellä kiertää etsimässä sopivia, terveellisiä työtiloja oman sisäilmaongelmaisen työpisteensä tilalle, työntekoa tehokkaasti jatkaakseen. Näiden etsijöiden ja kiertolaisten määrä on kuitenkin merkittävä, se näkyy kaikille alan aktiivisille toimijoille.

Lisäksi kun tiedetään laadukkaan sisäilman yhteys työtehoon ja luovuuteen, voi vain ihmetellä, miksi smoothien lisäksi hengitysilmaa ei vielä ymmärretä laittaa kaupan.

Sisäilmaongelmatilanteissa toimivia työjärjestelyjä löydetään esimerkiksi etätyön kautta. Silloin kun kyse on pitkälti näyttöpäätteen kautta tehtävästä työstä, työtä voi kuljettaa mukanaan ja siirtää sen sellaisiin tiloihin, joissa on hyvä olla. Usein tämä on oma koti.

Kaikki kuitenkin tiedämme, miten kahvitauko kollegoiden kanssa virkistää, kuinka arvokkaita ideoita syntyy kävelylenkillä ja vapaa-ajan tapaamisissa, kuinka työn lomassa ajatuksia on hyvä vaihtaa kolmiulotteisten, samaa ilmaa hengittävien kollegoiden kanssa. Etäyhteydenpitojärjestelmät ovat kehittyneitä, ja niiden kautta voi järjestää huoletta kokonaisia työnkuvia, mutta kasvokkaisia tapaamisia ne eivät etenkään pidemmän päälle korvaa.

Työnantajalle pitkät kierteet, joissa työntekijöille haetaan soveltuvaa työhuonetta, ovat raskaita. Ne vievät niin työntekijän kuin esimiehenkin työaikaa, ja jos onni ei ole myötä muutaman kokeilun jälkeen, työntekijän terveys on vaakalaudalla.

Tuhansien hometoimistojen maassa tilaongelmia voitaisiin ratkoa kätevämmin ja tehokkaammin – rakentamalla terveellisiä työympäristöjä.

Kuka tarjoaisi työnantajille mahdollisuuden vuokrata työpisteitä varmasti terveellisestä tilasta, jossa työvälineet ja toimivat yhteydet ja kenties ihan oma it-tukikin ovat jo valmiina? Jossa kaikki erityisosaamista vaativat tekijät on valmiiksi mietitty, jonne työntekijä voi vain istahtaa ja aloittaa siltä istumalta niiden töiden tekemisen, joita varten hänet on alun alkaen töihin palkattu.

Toimistohotelleja löytyy jo, mutta ei sellaisia, jotka voivat tarjota nimenomaan terveellisen työympäristön sisäilmasta sairastuneelle työntekijälle. Ja miksei kaikille muillekin terveydestä ja työtehosta kiinnostuneille.

Emmekö voisi tehdä sellaista?

Tämä vaatii innovatiivisen ja vastuullisen yrityksen, osaavaa asiantuntijuutta sisäilmasairastuneille soveltuvista laitteista, sisustuksesta, altistavista tekijöistä ja erityisistä ongelmakohdista.

Se vaatii kemikaalilainsäädännön tuntemista ja kykyä ottaa selvää, millaiset rakennusmateriaalit ovat turvallisia. Se vaatii materiaalintuottajia, jotka ovat valmiita kertomaan, mitä kemikaaleja heidän tuottamansa eristeet, betoni, lattiamateriaalit, laastit, liimat ja laitteet sisältävät, ja ennen kaikkea: mitä ne eivät varmasti sisällä. Valmiita, tähän tarkoitukseen sopivia sertifikaatteja ei ole.

Se vaatii ymmärrystä siitä, kuinka erilaiset kemikaalit, myös homeiden desinfiointiin käytetyt biosidit, vaikuttavat mikrobien myrkyllisyyteen, niiden leviämiseen ja tilan käyttäjien terveydentilaan.

Ennen kaikkea se vaatii huolellista rakennusprosessin hallintaa. Vanhanajan ammattiylpeyttä, suoraselkäisiä ammattilaisia, joilla on kärsivällisyyttä, ymmärrystä rakennustekniikoista ja kosteudenhallinnasta, halua olla menemättä siitä, missä aita on matalin.

Asiakkaita olisi, kuka tekisi tuotteen?

Katja Pulkkinen

Projektipäällikkö

Ratkaisuja Sisäilmasairaille! -projekti

Tutustu täällä Ratkaisuja sisäilmasairaille -projektin julkaisuun Kohti terveempää rakentamista. Julkaisussa pohditaan, millaista sisäilmasairaille soveltuva ja muutoinkin terveellinen rakentaminen voisi olla.

 

Palaa ajankohtaista-sivulle.

 

Mitä mieltä olet sisällöstä? Voit valita useita vaihtoehtoja.
  • Uutta tietoa
  • Hyödyllistä
  • Asiantuntevaa
  • Antaa toivoa
  • Surullista
  • Hyödyksi ammatillisesti
  • Haluan tietää tästä enemmän
  • En ymmärrä
  • En pidä artikkelista