Opetusjärjestelyt

Oikeus opetukseen

Lainsäädännön mukaan terve sisäilma ja oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on jokaisen koululaisen ja opiskelijan oikeus. Tästä osiosta löytyy tietoa, miten voimme käytännössä toimia tämän toteuttamiseksi jokaisen lapsen ja nuoren kohdalla.

Ratkaisut

Tietoa käytännön ratkaisuista eri oppiasteilla: esiopetuksessa, peruskoulussa sekä peruskoulun jälkeisessä opetuksessa. Tutustu mahdollisuuksiin täällä:
Ratkaisuja eri oppiasteilla

Ratkaistaan yhdessä! -hankkeessa tehtyjä havaintoja ja hyviä käytäntöjä:
Koulun sisäilmasta oireilevan lapsen tukeminen koulunkäynnissä, kaverisuhteissa ja hyvinvoinnissa. Hankkeessa tuotettu opas ja videoita.

Millaisia järjestelyjä oppimisympäristössä voidaan tehdä tilanteen ratkaisemiseksi?
Tutustu ratkaisuihin täällä:
Tilaratkaisut ja etäopetus

Mistä sisäilmasta oireilussa on kyse? -tukilehtinen. Ratkaistaan yhdessä -hankkeessa laadittu kooste auttaa esimerkiksi opettajia ja vanhempia keskustelemaan sisäilmasta oireilusta yläkouluikäisen kanssa. Avaa tästä.

Koulua käymättömät oppilaat -opas. Tuuve- ja Monni-verkko-opetushankkeiden osana julkaistu opas tukee tilanteissa, joissa lapsi on paljon poissa koulusta. Oppaassa pääpaino on poissaoloissa, jotka johtuvat koulunkäyntiä hankaloittavista psyykkisistä ja/tai neuropsykiatrisista syistä, mutta oppaassa esitetyt opetusratkaisut sopivat myös sisäilmasta johtuviin poissaoloihin. Avaa tästä.

Taustatietoa

Taustoittavaa lukemista löydät julkaisustamme Sisäilmasairaan toimintakyvyn tukeminen.

Oppaasta löytyy muun muassa koordinoitu monivaiheinen ratkaisupolku, joka auttaa selvittämään sisäilmasta aiheutuvaa oireilua ja siihen soveltuvia ratkaisuja:

1) ongelman tunnistaminen

2) ensiapu

3) tilanteen kartoittaminen ja käytännön toimet

4) yksilöllinen ongelmanratkaisu

Neljä vaihetta. 1. Ongelman tunnistaminen. 2. Ensiapu. 3. Tilanteen kartoittaminen ja käytännön toimet. 4. Yksilöllinen ongelmanratkaisu - koordinoitu monialainen hoito.

Koko mallista löydät kattavamman kuvan täältä: Kuva koko mallista.

Mitä mieltä olet sisällöstä? Voit valita useita vaihtoehtoja.
  • Uutta tietoa
  • Hyödyllistä
  • Asiantuntevaa
  • Antaa toivoa
  • Surullista
  • Hyödyksi ammatillisesti
  • Haluan tietää tästä enemmän
  • En ymmärrä
  • En pidä artikkelista