Valokuvakilpailun voittaja on valittu

Homepakolaiset ry järjesti toukokuussa valokuvakilpailun teemalla ”miltä näyttää sisäilmasta sairastuneen arki kameran linssin takaa nähtynä”. Kilpailulla haluttiin tuoda esille sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia.

Kilpailuun lähetettiin paljon hyviä valokuvia, mikä teki valinnan tuomaristolle vaikeaksi. Kilpailun voittajaksi valittiin Kirsi Nousiaisen kuva ”Sisäilmakupla”. Voittaja palkittiin 100 euron Puhti-lahjakortilla (puhti.fi) ja voittajaan on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti.

Toiseksi sijoittui Tarja Niemisen kuva ”Oikean diagnoosin toivossa” ja kolmanneksi Karoliina Kovalaisen kuva ”Sinfoniaorkesterin konsertissa”. Kärkikolmikon lisäksi tuomaristo nosti esille myös jaetulle neljännelle sijalle sijoittuneet Kirsi Nousiaisen kuvan ”Pisara” ja Niina Siljanderin kuvan ”Ihottuma”.

Homepakolaiset ry:n valokuvakilpailu järjestettiin 2.5.–23.5.2022. Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille ja onnittelut kilpailussa sijoittuneille.

1. sija: Kirsi Nousiainen, ”Sisäilmakupla”

Saippuakupla leijailee vihreässä ruohikossa.

Kirsi Nousiainen, ”Sisäilmakupla”

Tuomariston kommentit:
Kuva on samanaikaisesti kaunis, herkkä, harmoninen ja hauras. Symbolisesti kupla kuvaa hyvin sisäilmasta sairastuneen arkea. Sairastunut ihminen elää kuin kuplassa, joskus hyvinkin eristäytyneenä muista. Kuplassa sairastunut on suojassa ympäristön altisteilta. Kupla on hyvin hauras ja ulkopuolella olevat tekijät voivat rikkoa sen hetkessä. Kuvassa olevat terävät ruohonkorret kuvastavat tätä hyvin. Kuvan nimi viittaa sisäilmaongelmiin sekä terveyden haurauteen – elämä voi olla kaunista, mutta helposti särkyvää.

2. sija: Tarja Nieminen, ”Oikean diagnoosin toivossa”

Pöydälle levitettynä Kelan päätöksiä sekä Homehelvetti-kirja.

Tarja Nieminen, ”Oikean diagnoosin toivossa”

Tuomariston kommentit:
Kuvan sisältö ja sen nimi kuvaavat hyvin sisäilmasta sairastuneen raastavaa arkea. Valokuva tuo esille, millaista sisäilmasta oireilevan ja
sairastuneen on taistella oikeuksiensa puolesta. Otos kuvaa sitä, miten yksin sairastunut jää menetetyn terveyden, loputtoman paperisodan ja hylättyjen päätösten keskellä. Kuvassa olevan kirjan nimi kiteyttää tilanteen haastavuuden erinomaisesti. Toivo toivottavasti pysyy yllä, vaikka koko elämä voi romahtaa ja joudut paperisotaan esimerkiksi työpaikkakyvyttömyyden vuoksi.

3. sija: Karoliina Kovalainen, ”Sinfoniaorkesterin konsertissa”

Nainen tuskaisena kyykyssä talvisella

Karoliina Kovalainen, ”Sinfoniaorkesterin konsertissa”

Tuomariston kommentit:
Kuvassa henkilöltä on jäänyt sinfoniaorkesterin konsertti kesken yskänkohtauksen vuoksi. Kuva tuo esiin, miten sisäilmasta sairastuneen arki voi häiriytyä sellaisissa tilanteissa, joissa terve ihminen pärjää hienosti. Kyykkyasennossa on myös symboliikkaa. Sisäilmasta sairastumisen vaikeimmat muodot saavat ihmisen henkisestikin kyykkyyn.

Jaettu 4. sija: Kirsi Nousiainen, ”Pisara” ja Niina Siljander, ”Ihottuma”

Sulavasta jääpalasta on pisara irtoamassa.

Kirsi Nousiainen, ”Pisara”

Tuomariston kommentit:
Kuva on teknisesti taitava otos ja syvyysvaikutelma tuo siihen mielenkiintoa. Kuva on sisällöllisesti kiinnostava ja mahdollistaa katsojan tulkintoja. Kuvasta nousee päällimmäisenä esiin  suru ja yksinäisyys. Pisara on kuin yksinäinen kyynel. Pisarassa oleva ympäristön heijastuma on ylösalaisin. Sen voisi ajatella kuvastavan sitä, miltä yhteiskunta saattaa näyttää sisäilmasta sairastumisen jälkeen. Suomessa on yleensä voinut luottaa siihen,
että yhteiskunta pitää huolta kaikista sairastuneista, mutta kaikki onkin kääntynyt sisäilmasta sairastuneen kohdalla väärinpäin. Sairastuneesta tulee helposti väliinputoaja. Kuvan sommittelu tuo mieleen mustaan kuiluun putoamisen. Konkreettisesti kuvassa on sulavaa lunta, joka muistuttaa myös Suomen ilmasto-olosuhteista, jotka osaltaan aiheuttavat sisäilmaongelmia, jos rakennuksia ei suojata niiltä asianmukaisesti.

Naisen kasvokuva, jossa kasvoilla ympäriinsä punaista ihottumaa.

Niina Siljander, ”Ihottuma”

Tuomariston kommentit:
Kuva tuo konkreettisesti esille huonon sisäilman seurauksia ihmiselle. Kuvan tiukka rajaus on toimiva ja diagonaalinen sommittelu tuo kuvaan dynaamisuutta. Erittäin konkreettinen ja samaistuttava kuva sisäilmasta sairastuneen arjesta. Miten oireet lehahtavat väärässä ympäristössä hetkessä kasvoille ja toipuminen vie taas aikansa.

(Artikkelikuva: Scanstockphoto)

Mitä mieltä olet sisällöstä? Voit valita useita vaihtoehtoja.
  • Uutta tietoa
  • Hyödyllistä
  • Asiantuntevaa
  • Antaa toivoa
  • Surullista
  • Hyödyksi ammatillisesti
  • Haluan tietää tästä enemmän
  • En ymmärrä
  • En pidä artikkelista