Joutsenmerkiltä kriteerit kokonaisille rakennuksille

Lupaava luonnos kemikaalien vähentämiseksi.

Joutsenmerkin kriteeriehdotus taloille, kerrostaloille sekä päiväkoti- ja koulurakennuksille on käynyt lausuntokierroksella. Kriteeriehdotuksia sai kommentoida 24.8.2015 asti. Olemme positiivisesti yllättyneitä joutsenmerkin ehdotuksista rakennusten kemikaalikuorman vähentämiselle. Vaikka kriteerejä voidaan aina parantaa, ovat Joutsenmerkin ehdotukset rakennusmateriaalien kemikaalien vähentämiseksi ehdottomasti paremmat, kuin millään muulla Suomessa käytössä olevalla merkillä tai sertifikaatilla. Hyvä Joutsenmerkki!

Rakennuksen asumisterveyttä ja kemikaalikuormaa kuvaavalle kriteerille tai merkille on todellinen tarve. Rakennusmateriaalien kemikaalien käyttö on villiä ja vapaata, ja oikeastaan kukaan ei tiedä, mitä tavallinen talo sisältää. Rajoitettuja kemikaaleja ei ole kuin kourallinen, useimpien haitallisten aineiden käyttö on sallittua.

Joutsenmerkin kriteeriluonnos listasi kaikista rakennukseen tulevista materiaaleista pois EU:n REACH-lainsäädännön kandidaattilistan aineet, tämän lisäksi eri rakennusmateriaaliluokille on vielä tarkempia kriteerejä. Eli joutsenmerkki sulkisi rakennuksesta ulos joukon haitallisia kemikaaleja. Lisäksi joutsenmerkin saa näillä näkymin vain talo, jonka jokainen rakennusmateriaali on listattu ja dokumentoitu. Tällaista läpinäkyvää rakentamista Suomeen tarvitaan.

Kemikaalien käyttöä oikeasti rajoittava merkki helpottaisi sisäilmasta sairastuneiden asunnon etsimistä, jos merkillä kyetään vähentämään konkreettisesti rakennuksen kemikaalikuormaa ja huolehtimaan samalla kosteusteknisesti kunnollisista rakennustavoista.

Homepakolaiset ry:n lausunnon kriteereistä löydät täältä.

Joutsenmerkin ehdolla olevat talokriteerit löytyvät täältä (tiedosto englanniksi):

https://joutsenmerkki.fi/2015/05/21/joutsenmerkin-kriteeriehdotus-taloille-kerrostaloille-seka-paivakoti-ja-koulurakennuksille-on-lausunnolla/ (linkki poistunut).

Päivitys:

Valmiit kriteerit löytyvät täältä.

 

Palaa ajankohtaista-sivulle.

 

Mitä mieltä olet sisällöstä? Voit valita useita vaihtoehtoja.
  • Uutta tietoa
  • Hyödyllistä
  • Asiantuntevaa
  • Antaa toivoa
  • Surullista
  • Hyödyksi ammatillisesti
  • Haluan tietää tästä enemmän
  • En ymmärrä
  • En pidä artikkelista