Maailmanympärimatka sisäilma-uutisiin

Ovatko ”homekoulut” vain suomalainen ilmiö? Miten sisäilmaongelmiin muualla suhtaudutaan?

Teimme Googlella maailmanympärimatkan kuuden maan uutisiin valiten kohteiksi useita kieli- ja kulttuurialueita. Rajasimme haun koulujen sisäilmaongelmiin, mukana on myös muutamia päiväkoteja. Alla poimintoja uutisista Saksan, Italian, Ranskan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ruotsin valtakunnallisista ja paikallisista medioista.

Sisäilmakysymykset ovat selvästi kansainvälinen ongelma. Kyse ei ole pelkästään homeongelmista, vaan ajallemme tyypillisistä ympäristöterveyskysymyksistä, paikallisin erityispiirtein.

Koulujen sisäilman laatuun ovat vaikuttaneet ainakin koulurakennusten ylläpidon ja korjausten laiminlyönnit, uudentyyppiset rakentamistavat ja rakennusmateriaalit sekä koulurakennusten rakentaminen myrkyllisille maa-alueille. Monessa muussakin maassa kärvistellään 60–70 -luvuilla rakennetun koulukannan rapistumisen kanssa, jonka korjaaminen vaatii merkittäviä taloudellisia investointeja. Kaikkialla vanhemmat toivovat lapsilleen terveellisiä opiskeluolosuhteita, barrikadeillekin on lähdetty monessa maassa.

Tällaisia uutisia aiheesta löysimme.

Saksa

Koulujen homeongelmat ja muut sisäilmaterveyteen liittyvät kysymykset puhuttavat Saksassa kautta maan.

Saksan kouluista on löytynyt vakavia puutteita, kattovuotoja, mikrobeja ja muita haitallisia yhdisteitä. Hiilidioksidipitoisuus on tutkimusten mukaan koululuokissa liian korkea eikä ilmanvaihto ole jatkuvasti päällä. Korjausvelkaa on arvioiden mukaan 34 miljardia euroa, mutta kaikki osavaltiot eivät ole näissä laskelmissa mukana. Elokuussa 2017 julkaistun artikkelin mukaan Saksassa on päätetty miljardien eurojen arvoisesta koulujen saneerausohjelmasta. Näin suurta investointia kouluihin ei ole tehty kymmeneen vuoteen. Aiheesta ovat uutisoineet Das Erste ja Der Spiegel:

Das Erste (julkisesti rahoitettu TV-kanava), lokakuu 2017: Vaarallisia epäpuhtauksia koulussa
(Gefährliche Schadstoffe in der Schule)

Der Spiegel (suuri aikakauslehti), elokuu 2017: Liittohallitus ja osavaltiot päättivät koulujen saneerausohjelmasta.
(Bund und Länder beschließen Sanierungsprogramm für Schulen)

*****

Augsburgissa oppilaat ovat aktivoituneet sisäilmaongelmien vuoksi. Erään koulun 2 500 oppilaasta järjesti mielenosoituksen, koska koulutilat eivät ole enää käyttökunnossa vuotavan katon vuoksi, eikä opetusta pystytä kaikissa luokissa järjestämään. Paikallislehden uutisointia aiheesta:

Augsburger Allgemeine (paikallislehti), maaliskuu 2018: Augsburgin suurin koulu on kriisitilassa.
(Augsburgs größte Schule ist ein Sanierungsfall)

Augsburger Allgemeine (paikallislehti), syyskuu 2017: Kuinka sairaita saksalaiskoulut ovat?
(Wie marode sind deutsche Schulen?)

*****

Kasselissa puolestaan järjestettiin koululakko parempien olosuhteiden, muun muassa puhtaiden koulujen puolesta. Lakkoon osallistui useita kouluja, jotka vaativat lisää rahaa koulutukseen:

Der Spiegel (suuri aikakausilehti) , Joulukuu 2017: Kasselissa lakkoillaan homeen vuoksi.
(Marode Schulgebäude in Kassel Schüler streiken wegen Schimmel)

*****

Leipzigissa osa vanhemmista ei haluaisi päästää lapsiaan kouluun, sillä koulun kellarista löydettiin hometta ja koko kerros poistettiin käytöstä. Silti koulun muut tilat pidettiin edelleen käytössä. Uutinen aiheesta:

Leipziger Volkszeitung (paikallislehti), joulukuu 2017: Homeita ja byrokratiaa – taistelu peruskoulun märästä kellarista.

*****

Geldernissä erään koulun rehtori teki valituksen homeesta. Ensiavuksi luokkien ikkunat päätettiin pitää auki. Tilanne oli rehtorin mukaan niin katastrofaalinen, että hän kutsui lehdistön paikalle. Tämän jälkeen kaupunki alkoi selvittää ongelmaa. Artikkeli ja videouutinen tapauksesta:

WDR (läntisen Saksan julkisen palvelun televisiokanava), lokakuu 2017: Gerdernin sairas koulu.
(Marode Schule Geldern) (linkki ei enää toimi)
Video aiheesta, elokuu 2018: Tältäkö koulujemme pitää näyttää?
(Sollten so unsere Schulen aussehen?)

BERLIININ ALUE

Useat Berliinin koulut ovat järkyttävässä kunnossa. WC:t haisevat, rappaukset murenevat ja luokkia on suljettu. Useissa kouluissa on todettu vakavia homeongelmia ja ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään.

Yksi ongelmien aiheuttajista on pohjavesi, joka on näillä alueilla usein kellarikerrosta ylempänä. Lisäksi pohjaveden pinta on noussut vuodesta 1989 metrin. Erään koulun pohjakerroksen kaikista tiloista löytyi homeitiöitä, jolloin koko kerros suljettiin. Myös koulun katto on vuotanut ja homeongelmia todettiin muuallakin rakennuksessa. Mitä enemmän koulua tutkittiin, sitä enemmän ongelmia löytyi, joten koulun oppilaat siirrettiin muualle opiskelemaan. Berliiniläiskoulujen tilanteesta on uutisoitu useissa medioissa:

Berliner Zeitung (paikallislehti), joulukuu 2017: Homeen valtaama koulu Weddingissä vaatii perusteellisen korjauksen.
(Massiver Schimmelbefall Schule im Wedding muss grundsaniert werden)

Tagespiegel (suuri päivälehti), helmikuu 2018: Gesundbrunnenin homeisen peruskoulun oppilaat evakuoitiin.
(Verschimmelte Grundschule in Gesundbrunnen wird geräumt)

Deutschlandradio (radiokanava), helmikuu 2018: Lemuava koulu.
(”Es stinkt einfach aus den Rohren“)

BZ (paikallislehti), tammikuu 2018: Homeongelma Berliinin Mittessä.
(Berlin-Mitte hat ein Schimmel-Problem)

Italia

Myös Italiassa sisäilmaltaan epäkelvoista rakennuksista on keskusteltu mediassa. Italialaisvanhemmat ovat huolestuneet lastensa vakavistakin oireista ja vaativat viranomaisilta toimenpiteitä. Kouluissa esiintyy esimerkiksi päänsärkyä, astmaa ja kuumeilua. Vanhemmat vaativat viranomaisilta toimenpiteitä ja terveellisempiä tiloja.

*****

Asbestiremontin jälkeen koulussa ilmeni vakavia homeongelmia. Koululaiset oireilevat ja vanhemmat vaativat toimenpiteitä. Väistötiloja ei ole vielä löytynyt.

La Stampa (Torinossa ilmestyvä suuri sanomalehti), lokakuu 2015: Hometta ja kosteutta luokassa, näin lapsemme sairastuvat.
(Muffa e umidità in classe, cosi i nostril figli si ammalano.)

*****

Päiväkodissa on vakavia homeongelmia. Osa vanhemmista ei halua jättää lastaan homeiseen päiväkotiin ja on uhannut jättää hoitomaksut maksamatta:

La Nuova Venezia (paikallislehti), joulukuu 2017: Jos korjauksia ei aloiteta, otamme lapset pois päiväkodista.
(Se non iniziano i lavori, ritiriamo I bambini)

*****

Uusi kauan odotettu koulu onkin vakavien kosteusvaurioiden pilaama. Kaksi luokkaa on jo suljettu, lisätoimenpiteitä odotellaan:

Il resto Del Carlino (paikallislehti), lokakuu 2015: Vasta avatun alakoulun seinät ovat jo homeen peitossa.
(Le elementari appena inaugurate hanno già la muffa alle pareti)

*****

Mantovassa koulu suljettiin myrkyllisen ilman vuoksi. Vanhemmat ovat epäilleet ongelmien aiheuttajaksi myrkyllisiä jätteitä, joiden käsittelyyn liittyvät ongelmat ovat Italiassa yleisiä. Viranomaiset eivät artikkelin mukaan ole vahvistaneet jäteongelmaa koulun sulkemisen syyksi. Aiheesta paikallisessa mediassa:

Gazzetta di Mantova (paikallislehti), lokakuu 2016: Kouluja suljettu Montechiarissa myrkyllisen ilman vuoksi. Vastaavat ongelmat huolettavat myös Castiglionessa.
(Scuole chiuse a Montichiari per l’aria tossica. Preoccupazioni a Castiglione)

*****

Teknisten ja rakennusalojen ammattilehti Ediltecnicossa ilmestyneessä artikkelissa kuvataan italialaisten koulujen eri tyyppisiä sisäilmaongelmia ja niiden seurauksia muutamien kansainvälisten selvitysten ja raporttien perusteella.
Italiassa on astunut v. 2015 voimaan ”La Buona Scuola” -lakikokonaisuus (”Hyvä koulu”), jossa muiden toimien lisäksi on myös lisätty resursseja mm. uusien koulurakennusten rakentamiseen. Artikkelin mukaan rakennusten sisäilma-asiat eivät kuitenkaan painotu tässä tarpeeksi. Kehitystarpeina mainitaan mm. ilmanvaihtoon ja rakennusten ylläpitoon liittyvät määräykset. EU:n ympäristömerkityt rakennustuotteet tuodaan esiin yhtenä ratkaisujen osana.

Ediltecnico (ammattilehti), lokakuu 2016: Italialaisten koulujen sisäilmaongelmat: mitä ne ovat ja mitä niistä seuraa?
(Inquinamento indoor nelle scuole italiane: cos’è e cosa comporta)

Ranska

Ranskassa vanhemmat ovat nousseet joukolla protestoimaan koulujen terveyshaittojen vuoksi. Kouluissa on monentyyppisiä sisäilmahaittoja. Monet koulut ovat hyvin rapistuneessa kunnossa.

Ranskassa on myös ilmennyt, että yli 2000 koulua on rakennettu myrkyllisille maille vanhojen kaatopaikkojen tai myrkyllisten jätteiden dumppauspaikkojen päälle, mistä terveyshaittoja aiheuttavia päästöjä kulkeutuu sisäilmaan. Lisäksi kouluja sijaitsee tehtaiden lähistöllä; videolla mm. tehtaan omistaja kertoo, että kouluja ei ylipäänsä olisi saanut rakentaa niin lähelle raskasmetalleja käsittelevää laitosta. Joitakin kouluja on jo siirretty väistötiloihin. Alla syksyn 2017 tilannetta kuvaavalla videolla vanhemmat protestoivat ”myrkkykouluja” vastaan.

France-tv (Ranskan julkinen yleisradioyhtiö), tammikuu 2018: Erikoislähetys myrkytetyistä kouluistamme.
(A Montreuil, Vincennes, Marseille… ”Envoyé spécial” enquête sur nos écoles empoisonnées)

*****

Moni ranskalaiskoulu on niin huonossa kunnossa, että korjaukset ovat välttämättömiä. Asian kuntoon saattamiseksi on käynnistetty useiden ministeriöiden yhteishanke.
Varsinkin monien kaupunkien lähiökouluissa tilanne on huono. Nämä koulut on yleensä rakennettu 60- ja 70 -luvuilla.
Ministeri vieraili Marseillessa mediahuomion kohteena olleessa koulussa. Koulun ikkunoita oli rikki, rakennuksessa oli rottia, hometta ja asbestia, eivätkä vessatkaan vetäneet.
Kunnissa, joille ongelman ratkaisu kuuluisi, ei ole taloudellisia resursseja ratkoa rakennusten tilannetta. Valtio on budjetoinut julkisten rakennusten korjaustöihin miljardi euroa vuosille 2017-2020: liikuntatilat, teatterit ja koulut ovat ensisijaisia kohteita. Aihetta on seurannut Le Parisien:

Le Parisien (suuri sanomalehti), marraskuu 2016: Kaikki Ranskan koulut ovat huonossa kunnossa, nyt riittää.
(Ecoles délabrées, ça suffit)

*****

Lomien aikana Pariisilaislähiön koulussa oli tehty ”homepuhdistuksia”, mutta homekasvustot tulivat kuitenkin pian takaisin. Vanhemmat kritisoivat korjauksia kosmeettisiksi ja ovat kirjoittaneet adressin. Kaksi koulun oppilaista on saanut selvän homeallergian, mutta kaikki muutkin ”allergiaan taipuvaiset” lapset kärsivät jutun mukaan koulussa. Vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä alueen terveysviranomaisiin, kunnanvaltuutettu vetoaa kaupungin johtoon ongelman syyn selvittämiseksi. Hän sanoo olevansa hyvin huolestunut siitä, että alueella on jo 20 koulua, joiden kunto on täysin katastrofaalinen. Syynä tähän on hänen mukaansa 40 vuotta jatkunut rakennusten ylläpidon laiminlyönti ja se, että korjaustöitä on hankittu asiantuntijoiden sijaan halvimmilta tarjoajilta. Ensiapuna artikkelin keskiössä olleeseen kouluun on tulossa koneellinen ilmanvaihto, mutta perusteellisempiin korjaustöihin vaadittavia varoja ei löydy kohteeseen ennen vuosia 2019-2020. Vanhemmat pitävät ongelmia vakavina, kansanterveysmittaluokan ongelmana. Lähde:

Le Parisien (suuri sanomalehti), maaliskuu 2016: Palaiseaussa vanhemmat vaativat homeongelmien korjaamista
(A Palaiseau, des parents mobilisés contre les moisissures à l’école)

*****

Vanhemmat taistelevat lastensa oppimisolosuhteista koulussa, joka on muuttumassa raunioiksi: rottia, hometta, kosteutta, hajoavia seiniä ja rikkinäinen katto, äänieristeet putoilleet yläpohjasta ja sähköjohtoja roikkuu avoimesti sisätiloissa.
Alueen kunnanvaltuutettu rauhoittelee: ”katto on nyt korjattu”. Vanhemmat kuitenkin pitävät koulua vaarallisena ja aikovat itse mennä protestiksi istumaan kouluun, kun sen ovet taas avataan. Aiheesta ilmaisjakelulehdessä:

20 Minutes
(useissa kaupungeissa ilmestyvä ilmaisjakelulehti), tammikuu 2016: Rottia ja hometta, vanhemmat liikkeellä raunioituvan koulun takia.
(Paris: Rats, moisissure… Des parents d’élèves mobilisés pour leur école qui «tombe en ruine»)

Koulun tilanteesta on uutisoinut myös radioasema europe 1.

*****

Paikallislehti kertoo koulusta, jossa vanhemmat ovat pyytäneet homeisten luokkien korjaamista kolmen vuoden ajan. Luokkia on maalattu, mutta nyt vasta korjataan kattoa ja lisätään eristeitä:

Paris Normandie (paikallislehti), elokuu 2015: Rouenissa koulu taistelee hometta vastaan.
(À Rouen, l’école Pépinières-Saint-Julien lutte contre les moisissures)

*****

Koululaiset istuvat homeelta haisevissa luokissa talvitakeissa sisälämpötilojen laskiessa 10-12 asteeseen, vesijärjestelmän korjausta on odotettu jo puoli vuotta, koululaisten käytössä ei ole WC-paperia. Lapset haisevat homeelle, kun tulevat koulusta kotiin. Jutussa on haastateltu koulun kunnosta huolestuneita vanhempia:

Ouest France (paikallislehti), helmikuu 2016: Hometta ja kylmää, jo riittää huonokuntoiset koulut.
(Marseille. Du moisi et du froid: le ras-le-bol des écoles)

*****

Narbonnessa päiväkodissa on ollut useita vesivahinkoja, hometta kasvaa kaikkialla, osa tiloista  on jo suljettu. Vanhemmat raportoivat infektioista, ihottumista ja anafylaksiasta. Kaupunginjohtaja on tullut tapaamaan vanhempia. Hän korostaa, että korjauksia tehdään, mutta tilanne ei ole vaarallinen:

L’independant (paikallislehti), marraskuu 2017: Narbonnelaisvanhemmat kertovat koulun terveyshaitoista.
(École Marie-Curie de Narbonne : des parents dénoncent « l’insalubrité »)

Yhdysvallat

Myös Yhdysvalloissa vanhemmat ovat huolissaan lastensa terveydestä ja vaativat lapsilleen turvallista ja terveellistä oppimisympäristöä. Useissa kouluissa on löytynyt kosteusvaurioita, mikrobeja, asbestia ja muita haitallisia yhdisteitä, jotka aiheuttavat terveyshaittaa ja vaikeuttavat oppimista. Viestintä on ollut usein puutteellista ja vanhemmat ovat kokeneet, että ongelmia salataan. Huom: Osa tekstin linkeistä on luettavissa vain EU:n ulkopuolelta tai VPN-yhteydellä.

*****

CNN:n artikkelin mukaan New Yorkissa ja Bostonissa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin viitteitä astman ja rakennuksen sisäilmaongelmien yhteydestä. Arvioiden mukaan kolmasosassa yhdysvaltalaisia kouluja on home-, pöly- ja sisäilmaongelmia. Artikkelissa kerrotaan lisäksi, että koulujen rahoitusta on viime vuosina leikattu, joten rahaa korjauksiin ja rakennusten ylläpitoon ei ole ollut, mikä on osaltaan aiheuttanut sisäilmaongelmia.

Koulujen sisäilma aiheuttaa monenlaisia oireita sekä oppilaille että opettajille. Jutussa esiintyvä connecticutilainen 9-vuotias poika sairasteli kouluvuoden aikana jatkuvasti, hänellä oli yskää, infektioita ja päänsärkyä. Tutkimuksissa todettiin, että koulusta löytyi hometta, ja homeiden poistoon päätettiin käyttää 16 000 dollaria. Koululautakunta harkitsi koulun sulkemista korjatakseen vuotavan katon ja tehdäkseen muita korjauksia. Pojan vanhemmat eivät halunneet riskeerata poikansa terveyttä ja päättivät ottaa tämän kotiopetukseen. Artikkelissa haastateltiin myös opettajaa, joka sairastui sittemmin puretussa koulussa. Lisäksi artikkelin liitteenä on video, jolla lastensa kouluympäristöön liittyvistä oireista huolestuneiden vanhempien huolille löytyi selityksenä kouluympäristöstä löytyvä toksinen TCI.

CNN (kaupallinen kaapelitelevisioyhtiö), tammikuu 2012: Sairastuttavatko koulut lapsemme?
(Are schools making kids sick)

*****

Useissa Philadelphian kouluissa on ympäristöhaittoja, jotka vaarantavat oppilaiden terveyden. Vuonna 2017 yhdestä alueen kouluista löytyi näkyvää hometta ja oppilaat oireilivat, minkä johdosta vanhemmat eivät päästäneet lapsiaan kouluun. Tämän jälkeen kaikki alueen koulut suljettiin väliaikaisesti oppilaiden vanhempien vaatiessa sisäilmatutkimuksia.
Toimittajat ryhtyivät tutkimaan alueen koulujen sisäilmaongelmia ja päättivät teettää kouluissa riippumattomia testejä. Kouluista löytyi vaarallisen korkeita määriä asbestikuituja, jotka ovat peräisin murenevista putkieristeistä, rappeutuneista lattialaatoista ja huonokuntoisista katoista. Lisäksi testeissä löytyi homeitiöitä ja vaarallisia määriä lyijypölyä ikkunalaudoilta, lattioilta ja pöytätasoilta.
Viranomaiset kyseenalaistivat tutkimusmenetelmät, mutta myönsivät, että alueella on useita vanhoja kouluja ja että kouluille osoitetut määrärahat ovat liian pienet.

The Inquirer, Philly.com (paikallislehti), toukokuu 2018: Vaara! Kouluun omalla vastuulla.
(Danger: Learn at your own risk)

NBC:n paikalliskanava, Lokakuu 2017: Monroen pikkukaupungin kaikki koulut suljettiin, kun hometta löytyi alakoulusta.
(All Monroe Township Schools Closed for Air Quality Testing After Mold is Found in Elementary School)

*****

Charlottessa erään koulun vanhemmat saivat käsiinsä koulusta otettuja kuvia, joissa näkyi hometta. He vaativat kouluun tutkimuksia, koska lapset oireilivat. Ensimmäisellä tutkimuskierroksella ei löydetty mitään, mutta tutkimukset uusittiin vanhempien vaatimuksesta. Tutkimuksissa vain yhdessä kahdestatoista luokasta löytyi hometta, mutta vanhemmat kritisoivat koulun käyttämiä menetelmiä ja ennen näytteidenottoa tehtyjä siivouksia. Tutkimuksia jatketaan ja keskustelu käy vilkkaana. Osa vanhemmista on uhannut ottaa lapsensa pois koulusta.

Toisen koulun vanhemmat olivat huolissaan lastensa koulun sisäilmasta, sillä he uskoivat koulun tekevän lapset sairaiksi. Vanhemmat ottivat yhteyttä televisioon ja lähettivät koulusta kuvia, joissa näkyy hometta. Vanhemmat epäilivät koulun salaavan ongelmia.

WCNC (paikallis-TV), tammikuu 2018: Huoli homeesta kasvaa etelä-Charlotten yläkoulussa
(Concerns growing over mold in south Charlotte high school)

WSOC-TV (paikallis-TV), tammikuu 2018: Koulupiirin superintendentti puhuu homeongelmista
(CMS superintendent addresses mold issue at school)

*****

Wilmingonissa yhdestä alueen koulusta löytyi hometta, mutta ongelmaa vähäteltiin eikä tiedotusta hoidettu hyvin. Lopulta ongelma kuitenkin korjattiin. Myös alueen muiden koulujen opettajat alkoivat ilmoittaa oireistaan. Koululautakunnan puheenjohtaja vaati tutkimuksia kaikkiin alueen kouluihin. Koulupiiri kuitenkin vähätteli ongelmia, sillä toimitilavastaavaan mukaan ”homeita on kaikkialla”. Jutussa haastateltiin myös koulusta terveysongelmien vuoksi eläkkeelle jäänyttä henkilöä.

Delaware Online (paikallislehti), lokakuu 2016: Pulaskin koulusta löydetty home herätti huolen koko piirikunnan alueella
(Mold at Pulaski raises district-wide concerns)

*****

Manchesterissa erään koulun kellarista ja muutamista luokista löytyi hometta. Oppilaiden vanhemmat olivat raivoissaan, kun asiasta ei tiedotettu heille riittävän laajasti ja lapset olivat ehtineet altistua ja saada oireita. Vanhemmat menettivät luottamuksensa virkamiehiin.

Central Maine, Kennebec Journal & Morning Sentinel (paikallislehti), tammikuu 2017: Vanhemmat raivoissaan, Manchesterin koulun homeongelmien hoito kyseenalaista.
(Parents express outrage, concern over Manchester school’s handling of mold problem)

*****

Glenwoodissa puhuttaa puutteellinen viestintä. Erään koulun luokasta löytyi hometta, ja luokka sekä irtaimisto puhdistettiin viikonlopun aikana. Vanhemmat olivat vaatineet kattotiilien vaihtoa koko kouluun, mutta vain homeisiksi todetut tiilet vaihdettiin. Oppilaat palasivat kouluun vain viisi päivää löydöksen jälkeen, mutta vanhemmat olivat edelleen huolissaan, onko koulu lapsille turvallinen.
Koulun tiedotustilaisuudessa vanhemmat esittivät tiukkoja kysymyksiä koulun turvallisuudesta ja kertoivat lastensa oireilusta. Selvisi, että homeongelma oli todettu kolme vuotta ennen kuin siitä tiedotettiin vanhemmille. Piirikunnan mukaan kyse oli kuitenkin koulun ylläpito-ongelmasta eikä terveysongelmasta, eikä asiasta siksi tiedotettu aiemmin.

WMAR-2 News (paikallis-TV), 2015: Huoli homeongelmista ei väistynyt, vaikka oppilaat ovat palanneet luokkaan.
(Mold concern remains for Glenwood parents as students head back to class)

WMAR-2 News (paikallis-TV), 2015: Vanhemmat pommittivat viranomaisia kysymyksillä koulun homeesta, silti kysymyksiä jäi vastaamatta.
(Parents grill school system about mold, leave with some questions unanswered)

*****

New Jerseyssä päivää ennen koulun alkua eräästä alakoulusta löydettiin hometta. Koulu päätettiin sulkea ja oppilaat siirtää muualle opiskelemaan. Myös monet muut alueen koulut ovat samassa tilanteessa.

North Jersey (paikallinen uutiskanava), syyskuu 2018: Home sulkee Paramuksen alakoulun
(Mold shuts down Paramus elementary school)

Venäjä

Löysimme joitakin koulujen sisäilmaongelmista kertovia uutisia myös Venäjältä.

Novosibirskin alueella sijaitsevassa koulussa lapset ovat sairastelleet paljon. Koulussa on mitattu korkeita mikrobipitoisuuksia, ja korjauksiakin on tehty. Esimerkiksi puulattiaa korjattiin, mutta uusikin lattia on nyt paljastunut homeiseksi. Prosessi jatkuu. Uutinen aiheesta:

Taiga-info (paikallislehti), helmikuu 2018:  Vanhemmat valittivat koulussa olevasta homeesta ja halkeamista koulussa Novosibirskin lähellä.
(Родители пожаловались на плесень и трещины в школе под Новосибирском)

*****

Kirovin alueella juhlittiin vuonna 2014 vakavien homeongelmien vaivaaman koulun uudelleenavaamista. Muutama vuosi tämän jälkeen oppilaat alkoivat valittaa sairastelusta koulussa. Vanhemmilla, terveydenhuollolla ja viranomaisilla on eriäviä näkemyksiä siitä, onko esimerkiksi liikuntasalin näkyvä home terveyshaitta. Korjaukset tehnyt yritys on mennyt konkurssiin, eikä takuukorjauksia voida tehdä. Lähde:

Portal Pro-Gorod (paikallislehti), helmikuu 2016: Remontoidussa koulussa numero 28 on hometta seinillä.
(В отремонтированном здании 28 школы на стенах выступила плесень.)

*****

Smolenskilainen peruskoulu on monin paikoin näkyvän homeen peitossa. Vanhemmat ovat käyneet itse remontoimassa homeista koulua, kun eivät halunneet sitä suljettavan, sillä vaihtoehtoisista opiskelutiloista ei ole tietoa. Aiheesta kirjoitti:

Smolenskaja Narodnaja Gazeta (paikallislehti), tammikuu 2018: Lapset tukehtuvat homeesta smolenskilaisessa koulussa Zadneproven esikaupungissa.
Дети задыхаются от плесени в смоленской школе в Заднепровье

Ruotsi

Naapurimaamme Ruotsin monissa kouluissa on sisäilmaongelmia, ja vanhemmat ovat huolissaan lastensa terveydestä. Useissa tapauksissa ongelmat johtuvat kiinteistöjen huonosta hoidosta ja korjausten lykkäämisestä. Monet oireilijat ovat kokeneet vähättelyä eikä heidän oireitaan ole aina otettu tosissaan.

*****

TV4:n uutiset kertovat, että koulujen kosteus- ja homeongelmia ei ole vieläkään ratkaistu monissa osissa maata eikä ongelmien ratkaisemiseksi ole vielä riittävästi tietoa.

Ruotsissa 36 % asunnoista ja 40 % päiväkodeista ja kouluista on kosteusvaurioita. Mikrobiologin ja homeeseen erikoistuneen tutkijan Erica Bloomin mukaan Ruotsissa on kansalliset toimintaohjeet, ja tavoitteena on, että maassa ei olisi enää vuonna 2020 sairaita taloja. Tämä ei kuitenkaan Bloomin mukaan toteudu, sillä ongelma on valtava. Arvioiden mukaan 1,4 miljoonaa ruotsalaista oleskelee tällä hetkellä kosteus- ja homevaurioituneissa tiloissa. Tutkijan mukaan ongelmien korjaaminen maksaisi 250–350 miljardia Ruotsin kruunua. Bloomin mukaan luvut eivät vielä sisällä ilmasto-olosuhteiden muuttumisen vaatimia toimenpiteitä, sillä kosteusseikat tulisi tulevaisuudessa huomioida rakentamisessa entistä paremmin.

TV4 (Ruotsin katsotuin kaupallinen kanava), joulukuu 2017: Kouluista löytynyt home jätetään huomiotta
(Mögel på skolor ignoreras)

TV4 (Ruotsin katsotuin kaupallinen kanava), maaliskuu 2018: Miljoonat ruotsalaiset asuvat taloissa, joissa on kosteus- ja homeongelmia
(Miljoner svenskar bor i hus med fukt- och mögelproblem)

*****

Boråsissa kunta tutki vasta työympäristöviraston vaatimuksen jälkeen, miksi lapset sairastuvat koulussa. Virasto vaati lapsille lääkärintutkimusta, sillä he ovat altistuneet huonolle ilmalle pitkään. Osa lapsista oli jo lähetetty runsaiden oireiden vuoksi lisätutkimuksiin. Lapsilla ja opettajilla on ollut koulussa muun muassa päänsärkyä ja silmäoireita, ja monet opettajat ovat joutuneet vaihtamaan työpaikkaa. Kuntaa uhkaa miljoonan kruunun sakko ja koulun sulkeminen, jos kosteus- ja homeongelmaa ei korjata.

Borås Tidning (paikallislehti), toukokuu 2012: Kouluympäristö sairastuttaa oppilaat
(Eleverna blir sjuka av skolmiljön)

*****

Svegissä Lapset opiskelevat edelleen koulussa, vaikka osa koulusta on poistettu käytöstä kosteusvaurioiden löytymisen ja tutkimusten aloittamisen vuoksi. Lapset kärsivät koulussa muun muassa päänsärystä ja ihottumasta ja he olivat huonovointisia.

SVT (Ruotsin yleisradioyhtiö), tammikuu 2017: Koulu alkoi Svegissä kosteusongelmista huolimatta
(Skolstart trots fuktskador i Sveg)

SVT (Ruotsin yleisradioyhtiö), tammikuu 2017: Koulussa epäillään hometta – ”Minulla on pää kipeä”
(Misstänkt mögel på skola – ”Jag har haft ont i huvudet”)

*****

Nyköpingin eräästä koulusta löytyi muovimattojen alta homeita ja bakteereja. Muovimattojen vaihdon ajaksi ilmanvaihtojärjestelmään asennetaan ionisointilaite. Kiinteistöpäällikön mukaan vauriot eivät aiheuta koululaisille terveysongelmia, eivätkä kaikki edes reagoi koulussa. Pitkä altistus voi kiinteistöpäällikön mukaan aiheuttaa yliherkkyyttä, mutta sekin saattaa ajan myötä kadota.

Liiton työsuojeluvaltuutettu pyysi koulun sulkemista homeongelmien vuoksi. Työympäristövirasto avasi kuitenkin koulun 2 tunnin sulkemisen jälkeen. Lopulta kunta päätti ostaa 8 miljoonalla kruunulla parakit 14 luokalle koulun korjausten ajaksi.

SVT (Ruotsin yleisradio), joulukuu 2017: Lukion lattia homeessa – oppilaat siirretään parakkeihin
(Mögligt golv på Nyköpingsgymnasium – elever flyttas till baracker)

Södermanlands Nyheter (paikallinen uutissivusto), joulukuu 2017: Hometta ja bakteereita Tessinskolanissa
(Mögel och bakterier i Tessinskolan)

SVT (Ruotsin yleisradio), tammikuu 2018: Liitto vaati Nyköpingin Tessinskolanin sulkemista
(Facken krävde stängning av Tessinskolan i Nyköping)

SVT (Ruotsin yleisradio), tammikuu 2018: Homeongelmien seurauksena – nyt ostetaan moduulirakennukset
(Efter mögelproblemen – nu ska modulbyggnader köpas in)

*****

Skillingarydissä ympäristö- ja rakennuslautakunta vaatii, että koulun home- ja ilmanvaihto-ongelmat korjataan ennen koulunalkua, muuten koulua ei saa käyttää. Koulu oli tarkoitus purkaa huonon kunnon vuoksi uuden koulun valmistuttua, mutta nyt sitä oli kuitenkin ajateltu käyttää opetustarkoituksiin. Rakennuksessa on home- ja kosteusvaurioita, huono ilmanvaihto ja ilmiselvä haju. Kunnan mukaan koulun huono kunto oli yllätys.

Jönköpings-Posten (paikallislehti), kesäkuu 2017: Koulussa hometta ja huono ilmanvaihto
(Mögel och dålig ventilation på skola)

*****

Sundsvallin alueella on useita kouluja, joissa on homeongelmia, ja lapset ja opettajat kärsivät monista terveysongelmista. Ankarsvikin koulu suljettiin sen jälkeen, kun päätyösuojeluvaltuutettu oli esittänyt vaatimuksen sulkemisesta rehtorille, koska siellä oireiltiin monin tavoin. Opettajaliiton työsuojeluvaltuutetun mukaan ongelmat johtuvat siitä, että rahaa on säästetty koulujen kustannuksella, kosteusvaurioita ei oltu korjattu eikä ilmanvaihtokanavia huollettu kuten pitäisi. Myös muissa alueen kouluissa on vastaavia oireita ja ongelmia.

Kyrkskolanin rehtori sai niin vakavia keuhko-oireita, että jäi sairauslomalle, lapset sairastuivat ja lopulta koulu piti sulkea kokonaan.

Sundsvalls Tidning (paikallislehti), maaliskuu 2016: Useissa kouluissa epäillään hometta – Ankarsvikin koulu suljettu pääsiäislomaan saakka
(Mögel misstänks på flera skolor – Ankarsviks skola stängd till efter påsklovet)

*****

Skellefteåssa koulu oli tarkoitus remontoida vasta, kun uusi yläaste olisi valmis. Kosteus- ja homevaurioiden paljastuttua puolet koulusta päätettiin kuitenkin kunnostaa heti.

Norran (paikallislehti), lokakuu 2016: Kuvia remontista: kosteus ja home poistetaan Morö Backen koulusta
(Bilder från renoveringen: fukt och mögel ska bort från Morö Backeskolan)

*****

Kun Kromin eräästä koulusta löydettiin hometta, koulu evakuoitiin. Oppilaiden palattua kouluun rakennuksesta löydettiin uudelleen hometta. Työsuojeluvaltuutettu vaatii puhtaita ja toimivia väistötiloja ja että homeongelmasta on päästävä eroon.

SVT (Ruotsin yleisradioyhtiö), huhtikuu 2018: Koulujen homeongelmat esiin
(Slår larm om mögel i skola)

*****

Laholmissa eräässä koulussa 400 oppilasta vaatii korjauksia kurjassa kunnossa olevaan kouluun. Koulussa on kosteusvaurioita, katot vuotavat ja ilmanvaihto on huono. Erään opettajan mukaan sisäilman on todettu olevan kunnossa, vaikka koulussa haisee home. Koulun korjausta on suunniteltu pitkään, mutta se on aina päätetty siirtää eteenpäin.
Oppilaat toimittivat allekirjoitukset poliitikoille ja opettajat tukevat oppilaiden protestia.

Sveriges radio (Ruotsin yleisradioyhtiö), maaliskuu 2017: 400 oppilasta sai tarpeekseen surkeakuntoisesta koulusta
(400 elever har fått nog av sunkig skola)

Sveriges radio (Ruotsin yleisradioyhtiö), maaliskuu 2017: Opettaja tukee oppilaita: home haisee ja sataa sisään
(Lärare bakom protest: Luktar mögel och regnar in)

*****

Päätämme maapallomatkamme ruotsalaisen ammattiliiton lehden kertomukseen Lindköpingin epäonnisesta, mutta yhdessä haltuun otetusta korjausprosessista.

Lindköpingin Rydskolan on remontoitu kahteen kertaan. Ensimmäisessä remontissa keskityttiin tilaratkaisuihin sisäilman sijaan. Muutama viikko remontin jälkeen opettajat ja lapset alkoivat jälleen oireilla ja he olivat sairaina useammin kuin ennen remonttia. Tilanne oli epätoivoinen, osan oireilua ei uskottu ja monet halusivat vaihtaa koulua. Rehtorin koko työaika meni sisäilma-asioiden selvittämiseen.
Tämän jälkeen koulun johdosta, henkilökunnasta, vanhemmista ja kiinteistönomistajasta luotiin yhteistyöverkosto. Koulua tutkittiin lisää, otettiin materiaalinäytteitä, tutkittiin ilmanvaihtoa, avattiin upouudet lattiat ja työntekijöitä ja oppilaita pyydettiin täyttämään kyselylomakkeita.

Tutkimuksissa löytyi vanhoja kosteusvaurioita, hometta, liian märälle betonille liimatusta muovimatosta aiheutuneita kemikaalipäästöjä ja toimimaton, juuri uusittu ilmanvaihtojärjestelmä.

Koulun johto ja työsuojeluvaltuutettu vaativat koulun sulkemista. Oppilaat siirrettiin väistötiloihin, ja rakennus kunnostettiin.

Yhteiset kokoukset ja aktiivinen viestintä olivat avoimen prosessin tärkeitä osia. Lisäksi henkilökunta ja oppilaiden valtuutettu saivat nähdä konkreettisesti, miten korjauksia tehtiin. He näkivät muun muassa, kun vaurioituneet seinät purettiin.

Rydskolanin projektissa mukana olleiden rehtorin, ammattiliiton ja kunnan vinkit onnistumiseen:

  • Jos monet kärsivät samoista oireista ja useita on sairauslomalla, asia tulee ottaa tosissaan.
  • Tee vikailmoitus kiinteistönomistajlle.
  • Tee oirekyselyjä ja selvitä oireilijat. Käytä Örebro-mallia, jonka mukaan ihminen on paras mittari sisäilmaongelmissa.
  • Varmista, että oireilevat pääsevät lääkärin seurantaan.
  • Mikäli korjauksia täytyy tehdä, toimi avoimesti ja anna kaikkien osallistua keskusteluun.
  • Ei riitä, että kiinteistönomistajalle asetetaan vaatimuksia, kaikkien asiaankuuluvien tulisi tehdä yhteistyötä.
  • Vältä konflikteja ja varmista, että kaikilla mukana olevilla on sama tavoite: että kaikilla on hyvä olla koulussa.

Suntarbetsliv (ammattiliiton lehti), maaliskuu 2014: Homeista raikkaisiin tiloihin yhteistyöllä ja avoimuudella.
(Från mögel till friska klassrum i Linköping)

Lue lisää aiheesta:
Berliinissä keskusteltiin sisäilman kemikaaleista: Homepakolaiset ry:n kooste Indoor Air Toxicology -konferenssista.

Mitä mieltä olet sisällöstä? Voit valita useita vaihtoehtoja.
  • Uutta tietoa
  • Hyödyllistä
  • Asiantuntevaa
  • Antaa toivoa
  • Surullista
  • Hyödyksi ammatillisesti
  • Haluan tietää tästä enemmän
  • En ymmärrä
  • En pidä artikkelista